Sıkça Sorulan Sorular
Neden Geri Dönüşüm?
  • Doğal Kaynaklarımı Korur.

1000 KG kağıt geri dönüştürülürse 17 ağaç kesilmemiş olur.
1000 KG cam geri dönüştürülürse ise 100 litre petrol tasarufu sağlanır.

  • Enerji Tasarufu Sağlar.

Enerji tasarufu sağlar.

  • Ekonomiye Katkı Sağlanır.

Ekonomiye katkı sağlanır.

  • Atık Miktarı Azalır.

Atık miktarı azalır.

  • Gelecek İçin Yatırımdır.

Gelecek için yatırımdır.

Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Herkesin en merak ettiği konuların başında gelir "geri dönüşüm". Aslında geri dönüşümün tek bir işletme tarafından yapıldığı düşünülür ancak geri dönüşümün sağlanması için 2 ana işletmeye ihtiyaç vardır.

Bu işletmelerden 1. olanı Atık Yönetimi tesisleridir.Bu tesisler TAT(Tehlikesiz/Tehlikeli Atıkları Toplama-Ayırma) lisansına sahiptir. Atığı toplama, ayrıştırma  ve sevkiyat bölümünü üstlenmektedir.

2. işletmeler ise toplanmış ve ayrıştırılmış olan atıkların tekrar hammadde haline getirecek olan Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı, Ambalaj Atığı Geri Kazanımı lisanslı Geri Dönüşüm firmalarıdır. 

Bazı işletmeler 2 belgeyide alabilir hem toplayıp hemde geri dönüşüm yapabilmektedir. Bu seçenek ise işletme imkanları ve özellikleri ile doğru orantılıdır. Tamamiyle Çevre Bakanlığından alınacak izinler ile yapılabilir.
 

Geri Dönüşümün 4 prosesi vardır; Bunların 2'sini TAT firmaları, diğer 2'sini ise Geri Dönüşüm firmaları yapar ve geri dönüşüm sağlanır. 

1. TAT firmasının atığı biriktirir ve toplar

2. TAT firması atığın ayrıştırır

3. Geri Dönüşüm firması atığı cinslerini ayırır

4. Geri Dönüşüm firması atığı geri dönüştürür.



1. TAT firmasının atığı biriktirir ve toplar

Bu aşamalardan en zoru ise 1. bölümdür yani atığın biriktirilmesi ve toplanması. Çünkü pek çok atık cinsi vardır. (Plastik, kağıt, cam, metal) . Geri dönüşüme başlarken atıklarımızı doğru biriktirip toplamalıyız.Çünkü herhangi bir plastik geri dönüşümünde atığın içerisinden plastik dışındaki diğer atıklar çıkar ise bu atık tekrar en başa döner ve tekrar biriktirilmeye gider ya da daha kötü bir sonuç olarak çöpe gider. 

Aynı zamanda ekonomiye katkısı olarak istenilen sonuç alınmayabilir; Çünkü atıkların kg başı fiyatları farklılık gösterir bazı atıkların katma değeri yüksektir ve katma değeri düşük bir cinsin içerisine koyulur ise ister istemez ekonomik kayıp oluşur(Örneğin; Bazı kağıt atıklarının katma değeri, bazı plastik atıkların katma değerinin neredeyse yarısından az olabilir) . Bu sebeplerden dolayı atıklar düzgün biriktirilmelidir.

Yollarda son zamanlarda sıklıkla gördüğünüz, üstlerinde mavi Geri Dönüşüm konteynları olan kamyonlar bu işlemleri yaparlar.

2. TAT firması atığın ayrıştırır

Bir geri dönüşüm firması tarafından toplanan ve ya alınan atıklar sahaya getirilir.  Zaten cinsine göre ayrı toplanan atıklar burada tekrar gözden geçirilir. Her atık cinsine göre ayrıştırılır ve geri dönüşüm firmasına ulaştırılır. Her atık cinsinin geri dönüşümünü yapan firmalar farklıdır.

3. Geri Dönüşüm firması atığı cinslerini ayırır

TAT merkezinden Geri dönüşüm merkezine ulaştırılan atıklar, geri dönüşüm tesisinde tekrar cinslerine ayrılır. Örneğin plastik geri dönüşümünü baz alırsak, plastiğin en az 20 çeşidi vardır ve bunlar geri dönüşürken ayrı ayrı olmalıdır. Naylon atıklarının geri dönüşümünden sonra bu hammaddeler damlama su borusu, naylon, elektrik borusu olabilirken, petlerin geri dönüşümünden elyaf üretilebilir. Bu yüzden bu konu en önemli kısımlardan biridir. Ayrıca atıklar ayrılırken üzerine yapışan kağıt veya içinden çıkan metaller ayrılır yani insan yardımı ile kısa bir temizleme işlemi yapılır.
 

4. Geri Dönüşüm firması atığı geri dönüştürür.

Temizlenen ve ayrıştırılan atıklar Kırma Makinesi denilen makine ile parçalanır ve üretiminize göre 5mm ila 20mm arası (farklı ebatlarda olabilir) parçalara bölünür. Bu parçalara kepek ve ya çapak denir. Bu parçalar ana makineye girerek ısıtılarak hamur haline getirilir. Hamur halinde getirilen plastik içinde bulunan gazlardan arındırılarak homojenize edilir. En son ise makinede bulunan eleklerden geçerek gözden kaçan diğer cisimleri temizlemek için filtrelenir. Sonunda hammadde elde edilir.

Alıntı:

OrtakDurak

 

 

 
Plastik Ambalajların Geri Dönüşümü

    Lastikler, petrol ve türevlerinden elde edilir. Plastik ambalajlar, kimyasal yapılarına göre Polietilentetraltalat (PET), Polietilen (PE), Polivinilklorür (PVC), Polipropilen (PP), Polistren (PS) olarak adlandırılır.

    Genellikle su, meşrubat ve yağ şişelerinin ambalajlanmasında kullanılan PET, geri dönüştürülerek sentetik elyaf ve dolgu malzemesi haline gelir. Tekstil ve mobilya sektöründe kullanılır.

    Deterjan kutusu, temizlik malzemesi kabı, şampuan şişesi gibi pek çok ambalaj PE'den üretilir. PE'nin geri dönüşümünden yine bu malzemeler elde edilir.

    Su, sıvı deterjan, sağlık ve kozmetik ürünlerinin ambalajlan PVC'den imal edilir. PVC'nin geri dönüşümünden, su boruları, zemin kaplama ve çeşitli inşaat dolgu malzemeleri üretilir.

    Deterjan kutularının kapakları, margarin kapları gibi ambalajların üretiminde kullanılan PP, geri dönüşümünden kırtasiye malzemeleri, sentetik halı tabanı gibi ürünler elde edilir.

    Yoğurt ve margarin ambalajlarının üretiminde kullanılan PS, geri kazanıldığında yalıtım malzemesi, mutfak gereçleri ve çeşitli levhalar üretilebilmektedir.

Geri Dönüştürülebilen Ambalajlar

Plastik Ambalajların Geri Kazanımı

  • Lastikler, petrol ve türevlerinden elde edilir. Plastik ambalajlar, kimyasal yapılarına göre Polietilentetraltalat (PET), Polietilen (PE), Polivinilklorür (PVC), Polipropilen (PP), Polistren (PS) olarak adlandırılır.
  • Genellikle su, meşrubat ve yağ şişelerinin ambalajlanmasında kullanılan PET, geri dönüştürülerek sentetik elyaf ve dolgu malzemesi haline gelir. Tekstil ve mobilya sektöründe kullanılır.
  • Deterjan kutusu, temizlik malzemesi kabı, şampuan şişesi gibi pek çok ambalaj PE'den üretilir. PE'nin geri dönüşümünden yine bu malzemeler elde edilir.
  • Su, sıvı deterjan, sağlık ve kozmetik ürünlerinin ambalajlan PVC'den imal edilir. PVC'nin geri dönüşümünden, su boruları, zemin kaplama ve çeşitli inşaat dolgu malzemeleri üretilir.
  • Deterjan kutularının kapakları, margarin kapları gibi ambalajların üretiminde kullanılan PP, geri dönüşümünden kırtasiye malzemeleri, sentetik halı tabanı gibi ürünler elde edilir.
  • Yoğurt ve margarin ambalajlarının üretiminde kullanılan PS, geri kazanıldığında yalıtım malzemesi, mutfak gereçleri ve çeşitli levhalar üretilebilmektedir.

 

Cam Atıkların Geri Kazanımı

  • Camın ham maddesi silisli kumdur.
  • Günlük hayatta kullandığımız cam ambalajlar, cam şişe ve kavanozlardır.
  • Kullanıldıktan sonra ambalaj atığı haline gelen cam sise ve kavanozlar, geri kazandırılarak cam kırığı haline getirilir ve işlenerek yeniden cam ambalajlara dönüştürülür.

 

Kompozit Atıkların Geri Kazanımı

  • Kompozit malzemeli ambalajlar, süt ve meyve suyu gibi içecekler ile sıvı gıdaların ambalajlanmasında kullanılır.
  • Bu ambalajlar, yüzde 80 kağıt ile az bir oranda plastik ve alüminyumdan oluşmaktadır.
  • Kullanılmış kompozitin geri dönüşümü ile çatı izolasyon malzemesi, neme dayanıklı yüksek mekanik dirence sahip yonga levhalar elde edilir.
  • Bu malzemeler ambalaj ve mobilya sektöründe kullanılır. Ayrıca kompozit ambalajların içerdiği kağıt elyafı, çeşitli kâğıt ürünlerine dönüştürülerek, ekonomiye geri kazandırılabilmektedir.

 

Metal Atıkların Geri Kazanımı

  • Metaller, yeryüzünü oluşturan çeşitli minerallerin işlenerek saflaştırılması sonucunda üretilir.
  • Evlerimizde gıda ve içecek ambalajlarında kullanılan iki tür ambalaj malzemesi vardır.
  • Bunlar çelik ve alüminyumdur.
  • Yemeklik yağ tenekeleri, konserve ve meşrubata kutuları günlük hayatta kullandığımız metal ambalaj malzemelerine örnektir.
  • Geri dönüştürülmeleri ile her türlü metal malzeme yeniden üretilebilir.

 

Kağıt / Karton Atıkların Geri Kazanımı

  • Kağıdın ham maddesini ormanlarımız oluşturur.
  • Birçok ürünü bir arada tutan koli ve benzeri ambalajlar genellikle kartondur.
  • Kâğıt ve karton ambalajlar, gıdadan tekstile, kozmetikten elektroniğe birçok sektörde kullanılmaktadır.
  • Geri kazanım için bu ambalajların temiz bir şekilde, ıslatmadan, ayrı toplamak gerekir.
  • Kâğıt ve karton ambalajların geri kazanımı ile yeniden kağıt ve karton üretilir, ormanlar korunur ve enerji tasarrufu sağlanır
Evde Geri Dönüşüm

Atılcak şişelerden evinize çok güzel bir vazo yapabilirsiniz. Geri dönüşüme başlamak için buraya tıklayabilirsiniz!


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(application/core/Exceptions.php) is not within the allowed path(s): (/home/ardpla:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp) in /home/ardpla/public_html/system/core/Common.php on line 139

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(application/core/MY_Exceptions.php) is not within the allowed path(s): (/home/ardpla:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp) in /home/ardpla/public_html/system/core/Common.php on line 153

Warning: include(): open_basedir restriction in effect. File(application/errors/error_php.php) is not within the allowed path(s): (/home/ardpla:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp) in /home/ardpla/public_html/system/core/Exceptions.php on line 182

Warning: include(application/errors/error_php.php): failed to open stream: Operation not permitted in /home/ardpla/public_html/system/core/Exceptions.php on line 182

Warning: include(): open_basedir restriction in effect. File(application/errors/error_php.php) is not within the allowed path(s): (/home/ardpla:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp) in /home/ardpla/public_html/system/core/Exceptions.php on line 182

Warning: include(application/errors/error_php.php): failed to open stream: Operation not permitted in /home/ardpla/public_html/system/core/Exceptions.php on line 182

Warning: include(): Failed opening 'application/errors/error_php.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php54/usr/share/pear:/opt/alt/php54/usr/share/php') in /home/ardpla/public_html/system/core/Exceptions.php on line 182

Warning: include(): open_basedir restriction in effect. File(application/errors/error_php.php) is not within the allowed path(s): (/home/ardpla:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp) in /home/ardpla/public_html/system/core/Exceptions.php on line 182

Warning: include(application/errors/error_php.php): failed to open stream: Operation not permitted in /home/ardpla/public_html/system/core/Exceptions.php on line 182

Warning: include(): open_basedir restriction in effect. File(application/errors/error_php.php) is not within the allowed path(s): (/home/ardpla:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp) in /home/ardpla/public_html/system/core/Exceptions.php on line 182

Warning: include(application/errors/error_php.php): failed to open stream: Operation not permitted in /home/ardpla/public_html/system/core/Exceptions.php on line 182

Warning: include(): Failed opening 'application/errors/error_php.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php54/usr/share/pear:/opt/alt/php54/usr/share/php') in /home/ardpla/public_html/system/core/Exceptions.php on line 182